Tandreglering för din hälsa

19 oktober 2021
Lily Hansen

editorial

Alla har inte fått förmånen att ha tänder som snällt radar upp sig i två snygga rader. Vita och tjusiga och med lagom mellanrum. Snarare går vi runt, lite till mans, med vår egen uppsättning krokiga och sneda men hjälpligt funktionella tänder. Inget fel i det men ganska många trivs inte så. 

Var gränsen går mellan kosmetiska och fysiologiska problem är lite oklart. Det finns också en psykologisk aspekt av det hela. Tycker man ständigt att tandraden är ohjälpligt oattraktiv börjar man kanske hålla munnen mer stängd och le mindre.

Tändernas status speglar hälsan

Om man har tänder med för brett eller för tätt avstånd kan detta ha en direkt påverkan på hur vi kan tugga och äta. Ojämna och sneda tänder ger ibland fel tuggytor och kan då medföra att man får värk i bland annat käkarna. Att gå runt och ha ont och må dåligt psykiskt är inte heller bra.

Hur uppstår problemen? Ibland växer tänderna bara inte rakt och andra gånger kan det bero på att man har råkat ut för någon olyckshändelse och blivit av med en tand eller två. Idag är det inte längre ett livslångt problem, utan kan lösas ganska enkelt med tandreglering.

 

 

Tandreglering är den moderna vägen

Idag används vanligen tekniken med en utbytbar plastskena, så kallad invisalign, för att korrigera tänderna. Fördelarna jämfört med den tidigare metallskenan är flera. Plastskenan är genomskinlig och därför osynlig. Den kan också tas ut under måltider och vid tandborstning.

Korrigeringen sker gradvis. Man börjar med en skena och byter sedan position och skena ett antal gånger, tills det önskade resultatet uppnås. Sedan går det att använda en så kallad retainer för att bibehålla den korrekta ställningen. En smärtfri och bra behandling som passar för de flesta. Ta kontakt med en bra tandläkare för en individuell bedömning.

Fler nyheter