Välj rätt behandling för ditt golv

27 februari 2020
Cecilia Olsson
Välj rätt behandling för ditt golv

Trägolv är både trendigt och vackert att ha i sitt hem. Det ger en äkta och naturnära känsla som speglar sig i hela rummet. Trägolv kräver dock visst underhåll, ett nyslipat trägolv är ömtåligt och bör ytbehandlas för att inte se smutsigt och slitet ut.

Det som avgör vilken behandling som är bäst för golven beror på i vilket rum golvet ligger samt vem som bor i hemmet. Ett hallgolv eller köksgolv slits betydligt mer än ett sovrumsgolv och kräver därför en tåligare behandling. Om de boende i hemmet har för vana att alltid ta av sig skorna samt städa en gång i veckan behövs inte lika tålig behandling jämfört med den som inte städar golven speciellt ofta samt gärna använder skor både inne och ute.

Ett trägolv som ligger i hallen bör behandlas för att tåla väta från droppande ytterkläder och skor samt slitage från indraget grus och smuts. Då är lack eller vax den bästa lösningen, men man ska vara medveten om att det kräver att man behandlar golvet då och då för att det ska hålla sig fräscht och fint. I vardagsrum finns det risk att det spills något vid fredagsmyset och man rör sig vanligtvis mer där än i sovrummet, det är dock inte i närheten så utsatt som hallgolvet så här kan man gå mer på utseende. Olja är ett bra alternativ eftersom det skyddar golvet och dessutom kan ge både ljusa och mörka trägolv en varm glöd. I köket är det bra att använda sig av vax eftersom det skyddar bra mot fett och vatten samt är lätt att hålla rent. I sovrummet kan man välja precis den behandling man vill.

Några som är experter på behandling av golv i Stockholm är Sundbyberg´s Golv. De utför bland annat behandlingar med olja, hårdvaxolja, lut och lack.

 

Fler nyheter