Testa om du vistas i mögel

17 juli 2019
Jenny Olsson
Testa om du vistas i mögel

 

Man ska vara noga med att undersöka huset om man misstänker att man har svartmögel i sitt hem. Mögelsvampar både växer och frodas i relativt fuktiga inomhusmiljöer och det är lätt att det kommer in fukt i ett hus. Om man ska köpa ett nytt hus, som är begagnat, ska man alltid vara noggrann med att undersöka om det finns fuktskador i till exempel källare, i badrum och i innertaket. Även om det inte finns mögel där än kan det lätt bli om det finns fukt. Har man bott i ett hus under längre tid ska man med jämna mellanrum undersöka huset så det inte kommer in eller bildas fukt någonstans. Fukt kan orsakas av flera orsaker och ofta beror det på olämpliga levnadsvanor, problem med själva byggnadskonstruktionen eller vattenskador. 

 

Det är viktigt att ta reda på om huset är sjukt och har svartmögel eftersom detta inte bara skadar huset utan också kan ge diverse hälsoproblem. Mögelsvamparna friger både sporer och ofta giftiga, mikroskopiska partiklar i luften som vi andas in. Det kan orsaka huvudvärk, andningssvårigheter, trötthet och andra allergiliknande symptom. Det kan också permanenta allergier och astma och även hösnuva. Om du märker av ett eller flera av dessa symptom som uppträder i hemmet och som varar under en tid kan det vara svartmögel som är orsaken till det. I huset kan du hålla utkik efter gröna, bruna eller svarta fläckar eller märken på väggar eller i taket. Om du upptäcker något av detta bör du genast börja kolla upp det. 

 

 

Hos Mögel-test.se finns ett stort urval av tester för mögel och här kan man handla både som privatperson och som professionell rådgivare. Eftersom de alltid eftersträvar att ge de bästa priserna till sina kunder så lämnar de prisgaranti på alla mögeltester. Skulle man mot all förmodan hitta en annan webbplats i Sverige med lägre priser så matchar dom det priset. 

 

Fler nyheter