Möjligheter med lasersvetsning

02 maj 2022
patrick pettersson

editorial

När det pratas om laser är det inte ovanligt att tankarna vandrar till spionfilmer. Vi ser när James Bond är illa ute med en laserstråle som närmar sig allt mer. Eller i Mission Impossible när Ethan Hunt måste ta sig fram genom ett rum med laserstrålar som vid beröring aktiverar ett larm. 

Laser behöver dock inte vara så dramatisk och kan användas till mer än att förhöja spänningen i en spionfilm. Därför har lasersvetsning blivit ett lämpligt verktyg med många användningsområden. Men precis som i filmerna kan experter behövas för att kunna hantera lasern. 

 

Den användbara lasern

Det finns många fördelar med Lasersvetsning. Till skillnad från konventionell svetsning ger lasersvetsning minimal värmespridning och kräver nästan ingen efterbearbetning. Därtill kan svetsningen bli helt oxidfri och det hela är helt beröringsfritt, men den stora fördelen är att lasersvetsning går att använda på mycket små och tunna ytor. Detta möjliggör svetsning av folier, band med stumfog och mycket annat. 

Som om detta inte vore bra nog kan lasersvetsning dessutom svetsa samman material som konventionell svetsning med stor svårighet förenat eller inte ens kunnat förena. Lasersvetsning öppnar upp en hel värld av möjligheter inom mikrosvetsning. Den kan tillgodose dina önskemål, med allt från rostfritt stål till titan. 

 

Lasersvetsning

 

Lasersvetsning för alla

Du behöver kanske inte vara James Bond eller Ethan Hunt för att hantera laser och du behöver inte heller vara en superskurk från en spionfilm för att du ska ha ett behov av laser. Lasern kan faktiskt behövas inom många verksamheter och lasersvetsning har flera användningsområden. Det är inte alls ovanligt att det behövs inom exempelvis försvarsindustrin, livsmedelsindustrin eller inom medicinska företag.

Tack vare laserns precision skapas förutsättningarna för all typ av svetsning som konventionell svetsning inte klarar av. Det ger ett brett användningsområde där man kan göra sådant som tidigare inte varit möjligt inom branschen. 

Fler nyheter