Känn dig trygg med mörkersyn

30 april 2019
Mikael Barani
image

Natten är en fascinerande tid på dygnet. Trots att vi lever med detta återkommande mörker hela våra liv så fortsätter natten att ha en skrämmande efter på oss. Så fort solen går ner i ett orange-rött crescendo tar mörkret, och fantasin över. Den där dungen som dina barn leker i blir plötsligt väldigt kuslig. Visst är det skönt att kunna se på den genom ett fönster?

Gissningsvis handlar det om evolutionen. Efter mörkrets inbrott var det bäst att befinna sig i trygghet, antingen i sin boning eller vid en eld, av rena överlevnadsskäl. Människan är lite av en schweizisk armékniv – bra på mycket – men när det blir mörkt så blir vi starkt begränsade på grund av vår syn.

Testa själv att lämna stadens förhållandevis trygga nattbelysning och åk ut till landsbygden. Stäng av bilmotorn och kliv ut genom dörren. Har du inga hus kring dig så inser du snabbt hur mörkt det faktiskt är utan artificiellt ljus.
Vrider du om tändningen på bilen igen så blir det naturligtvis ljus, och tryggt, igen.

Men mörkret är också en plats för äventyr. Just för att det lockar fram saker som inte finns i dagsljus.
Att tända en lampa skulle oftast resultera i att till exempel skygga nattdjur skulle fly, utan att vi fick möjlighet att betrakta dem. Men det finns naturligtvis lösningar på detta problem.

Med en nattkikare från Kikkertland blir mörkret lite mer bekant, och de varelser som lever däri blir också synliga. Det festliga är att dessa kikare även fungerar i totalt mörker tack vare en infraröd förstärkare som kan slås på. Det gör att du kan lurpassa ute, eller i din bil, och få uppleva alla möjliga väsen som dyker upp efter mörkrets inbrott.

Det är alltså lite lättare att gå emot våra evolutionära impulser och faktiskt vistas i natten. Som tur är finns det inga sabeltandade tigrar ute längre.

Fler nyheter