Juristyrket och dess arbetsområden

08 juni 2020
william eriksson

En jurist kan ha många olika arbetsområden. Yrket täcker egentligen de flesta delarna av vardagslivet. Några vanliga exempel där juridisk hjälp kan behövas är familjerätt, bostadsjuridik, företagsjuridik och fastighetsrätt. Med andra ord kan en jurist uppsökas oavsett om man befinner sig mitt i en skilsmässa eller om man behöver råd inför att upprätta ett affärskontrakt. Ett uppdrag börjar med att man samtalar med juristen, en så kallad konsultation. Där beskriver klienten sitt ärende och juristen i sin tur berättar hur det ska hanteras på bästa möjliga sätt.

 

Jurist eller advokat?

Många blandar ihop juristyrket med advokatyrket. Det är inget fel i det, speciellt med tanke på att de tillhöra samma område. Både jurister och advokater arbetar med rättsliga frågor och har en djup kunskap inom svensk lagstiftning och praxis. Jurister precis som advokater har tagit examen i Juristprogrammet. De har relevant kunskap och kompetens för att erbjuda rättslig hjälp vid behov. Advokat är en skyddad titel och det är endast personer som är beviljade medlemmar i Advokatsamfundet som får kalla sig advokater. En jurist kan självklart bli en advokat, men detta sker först efter att denne har en erfarenhet inom yrket på minst 3 år. 

 

 

Vad kostar juristhjälpen?

Jurist i Göteborg, eller närmare sagt arvodet till en jurist i Göteborg kan skilja sig från det som en jurist i Stockholm, eller Gävle tar för sina tjänster. Visserligen är inte skillnaderna så stora men det kan förekomma mellan olika yrkesmän, städer och fall. Med tanke på att en jurist kan hjälpa till inom många olika områden i ens liv är det mer eller mindre självklart att även ett arvode varierar. Därför är det svårt att säga ett fast pris på ett juristarvode. Det bästa är att välja en jurist du litar på, och fråga vad dess hjälp kommer att kosta. Nästa steg är att eventuellt anlita juristen.  

Fler nyheter