Förpackningsmaskiner sparar mycket manuellt arbete

23 maj 2022
william eriksson

editorial

Peter var VD för ett företag som förpackade kosttillskott. I tablettlinjen fanns ett fyllrum där tabletter fylldes i burkar som förslöts med lock. Burkarna åkte sedan på en bana ut genom ett litet hål i väggen till packrummet. I fyllrummet gick allting mer eller mindre per automatik. Operatören behövde i stort sett bara fylla på magasinet med tabletter.

I packrummet däremot vidtog manuell förpackning. Det hade tidigare inte lönat sig att investera i en automatisk förpackningsmaskin. Packningen kunde förstås inte hålla jämn takt med den automatiska tablettfyllningen, så de fyllda burkarna fick placeras i en buffertzon i väntan på att bli packade i ask. Att packa för hand var inte roligt och ingen av operatörerna valde av förklarliga skäl frivilligt denna syssla.

 

förpackningsmaskiner

 

Entreprenören skräddarsyr utrustningen

Nu hade dock efterfrågan ökat och det skulle gå att investera i en förpackningsmaskin. Peter hade redan innan haft kontakt med ett företag som kunde bygga skräddarsydda förpackningsmaskiner. Nu kontaktade han https://www.lundgrenmachinery.se/sv/f%C3%B6rpackningsmaskiner igen och de kom för att diskutera förutsättningarna.

Lokalutrymmet mättes upp och planeringsarbetet vidtog. Askar för varje burk levererades färdiga men ihopvikta. I maskinen skulle åtta sådana askar resas på samma gång och burkarna skulle fösas in med en påfösare. Sedan stängdes askarna och fördes vidare på en bana till slutstationen. Där fanns en kartongresare som automatiskt öppnade upp transportkartongerna och en robot skulle plocka de fyllda askarna så att de kunde placeras i dessa, rad för rad.

Som sista steg ingick också en kartongförslutare. Det tog sin lilla tid att få maskinen byggd, eftersom den var så komplex. När den väl sattes på plats gick dock arbetet med att trimma in den snabbt och lätt. Peter var mycket nöjd med resultatet och nu var det snarast så att operatörerna slogs om vem som skulle få arbeta vid den nya maskinen som var så effektiv.

Fler nyheter