Ett blomsterfång på handleden

24 mars 2019
Martha Andersson
Ett blomsterfång på handleden

Doft är naturligtvis inte livsnödvändigt. Jag har till exempel en kompis som helt saknar luktsinne, och han verkar klara sig fint ändå. Men tänk så tråkigt! Att inte kunna känna doften av nybakat bröd en morgon, nyklippt gräs på sommaren eller havets sälta. Ofta när man börjar längta efter en viss doft drabbas man också av en stark längtan efter att själv lukta så- det upplever i alla fall jag.

Det innebär att jag kanske under vintern känner behov av att dofta syren och hägg, och under sommaren tvärt om mustigt och kryddigt. Dofter som man vanligtvis kanske kopplar samman med vintern. Man vill ju ha det man för tillfället inte äger. Så som det alltid är, eller hur? Gräset är alltid grönare på andra sidan och så vidare…

Idag finns det, som tur är, parfymer med i princip alla väldoftande noter du kan tänka dig (och naturligtvis mindre väldoftande också…) Du kan hitta parfymer som doftar klassiska saker som ros och iris likväl som plast, kaffe, tequila och tuggummi. De mer speciella dofterna hittar du hos nischade parfymhus som gjort det till sin specialitet att få människor att lukta på mycket specifika sätt, ofta knutna till parfymörens egna minnen.

Men, oftast känner man ju för något lite enklare. Som bara luktar… gott, helt enkelt! På de flesta stora skönhetsbutiker, till exempel Sephora (som finns både på webben och som fysisk butik), finns ett stort utbud av dofter för alla smaker. Ett tips är att läsa på om doftnoter och koppla dem till vad du gillar. Jag tror du kommer se et mönster i de dofter som du faller för! Vill du dofta klassiskt blommigt, fräscht av citrus, subtilt av nytvättade lakan eller aromatiskt av kakao och tonkaböna? På de stora parfymavdelningarna kommer du helt klart hitta något som passar dig, idag och alla andra dagar.

Fler nyheter