En virussanering stoppar smittan

02 maj 2022
william eriksson

editorial

Är det något de flesta har gemensamt här i vårt avlånga land så är det nog avskyn för kräksjuka. Den känns omöjlig att värja sig mot och drabbar ofta snabbt och stenhårt. Alla i familjen åker oftast dit och världen stannar en stund, eller i alla fall tills siste man har tagit sig ur det, mer eller mindre med hedern i behåll.

Hur mycket vi än ogillar att drabbas av sådana här virus så klarar de flesta sig undan med en veckas illamående och sängliggande, men det finns de som inte alls klarar en sådan virusinfektion lika bra. Därför är det väldigt viktigt att man på olika vårdinrättningar gör vad man kan för att förhindra smittspridning. Det är då man gör en virussanering.

Olika medel som används

Man måste också förstå att man inte kan städa bort sådana här virus eller bakterier genom att bara spraya lite rengöringsmedel på ytan man vill rengöra. Man behöver använda sig av kemisk ytdesinfektion och man måste veta hur man ska hantera det för att det ska saneras ordentligt.

Man kan använda ett alkoholbaserat medel för att komma åt olika sorters svamp och virus, men om man är ute efter just det viruset som orsakar kräksjuka bör man ge sig på ett medel kallat Virkon. Det är verkligen effektivt mot till exempel calicivirus, som är det som orsakar vinterkräksjukan.

image

Hur farlig är en virussanering?

De kemiska produkterna är inte hälsofarliga, men kan orsaka en hel del besvär om man inte är försiktig och använder dem på rätt sätt. Här vet proffsen exakt hur de ska gå tillväga. Först och främst handlar det om att skydda händerna och ansiktet från stänk som kan verka mycket uttorkande på huden.

Man kan också uppleva att luftvägarna blir irriterade och man får huvudvärk om man andas in stora mängder ångor. Ännu en anledning att ringa proffsen.

Fler nyheter