En berättelse om mitt besök hos tandläkaren

25 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

En berättelse om mitt besök hos tandläkaren

När jag var på besök hos tandläkaren i förra veckan, berättade han att jag borde ha träffat en tandhygienist mer regelbundet. Han sa även att det finns mycket man kan göra själv för att sköta om tänderna hemma. I dagens blogginlägg kommer jag berätta om mitt besök hos tandhygienisten och vad hon hjälpte mig med.

När jag kom till tandvårdskliniken gav hygienisten mig några tips om hur jag skulle borsta tänderna. Hon förklarade att det bästa är att borsta tänderna två gånger om dagen med en tandborste med mjuka borstborstar för att ta bort plack och förebygga karies. Man ska helst borsta varje morgon och varje kväll. Hon sa också att jag borde använda fluortandkräm eftersom den hjälper till att stärka tänderna och förebygger karies.

Hygienisten visade mig sedan hur man använder tandtråd på rätt sätt. Hon sa att jag ska använda tandtråd minst en gång om dagen och se till att flytta tandtråden i en upp- och nedgående rörelse mot varje tand, i stället för att bara såga den fram och tillbaka.

Tandhygienist

Munskölj minst en gång om dagen

Hygienisten rekommenderade också att jag skulle skölja munnen med munskölj en gång om dagen. Hon sa att det hjälper till att döda bakterier och förebygger tandköttssjukdomar.

Slutligen rekommenderade hon att jag skulle träffa henne var tredje månad, eller åtminstone två gånger om året, för rutinrengöring och kontroller. På så sätt kan hon kontrollera att jag borstar och använder tandtråd på rätt sätt och att det inte finns några problem med mina tänder

På det hela taget var det ett informativt besök hos tandhygienisten. Hon gav mig några användbara tips om hur jag kan ta hand om mina tänder och jag gick därifrån och kände mig mycket säkrare på min munhygien. Vill du veta vad en tandhygienist kan göra för dig? Kolla in utbudet av tjänster här: tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct

Fler nyheter