Dessertens roll i våra liv

11 oktober 2019
william eriksson
Dessertens roll i våra liv

Har ni hört ordspråket ”stressed spelled backwards is desserts”? Det antyder att en dessert kan vara effektivt för att reducera stress. Vi har väl alla känt en suck slippa ut vid första tuggan på en riktigt god bakelse? Det är även bevisat att vårt dopamin, ett av våra ”må bra” hormoner, skjuter i höjden vid intaget av en sötsak. 

Tårtor eller någon form av bakverk är ofta en central del i flera viktiga händelser i livet såsom födelsedagar, dop, bröllop osv. Det kan göra ett besök mer uppskattat och ett långt möte lite mindre tråkigt. Det kan hjälpa en att ta sig igenom ett jobbigt uppbrott eller pigga upp en vanlig vardag.

Det kan givetvis vara kul att baka själv men om vi ska vara ärliga så är det få som har tid eller kan få till det lika snyggt som på ett riktigt konditori!

Orkar du inte baka själv så finns det hjälp här!

 

Konditori i Sverige

I Sverige har vi en lång tradition av fika, vilket naturligt leder till att det finns ett stort antal konditorier i vårt avlånga land. Det första svenska konditoriet beräknas ha öppnat under sent 1700 tal. 

Trots att det inte är allt för svårt att slänga ihop en kladdkaka där hemma, så är Sveriges konditorier välbesökta. Förutom att man på ett konditori kan få en extra lyxig och god kaka så är fika något socialt i Sverige. Under hösten och vintern är det mångas favoritsyssla att besöka ett konditori tillsammans med en gammal vän och unna sig en god bakelse och en kopp kaffe. 

 

Njut med måtta!

Hur gott det än kan vara med ett bakverk så är det viktigt att njuta med måtta. För det första blir det godare om det inte äts för lättvindigt, dessutom är det en god idé att tänka på figuren och hälsan! 

Fler nyheter