Den ädla konsten glasslipning

28 februari 2022
william eriksson

editorial

Glasslipning är något man inte ens tänker på för det mesta. Anledningen är att man har vissa förväntningar på glasprodukter, oavsett om det är ett fönster eller balkongräcke. Men sanningen är att glasslipning är en viktig del av glasprocessen ända fram till den färdiga produkten. Allt beror på vad du vill uppnå med din glasproduktion. Du kan behöva fasa av kanterna eller skärpa det optiska mönstret. Glasslipning handlar om ett utsökt detaljarbete som kräver hög precision och försiktighet. Minsta rispa i glaset så betraktar man det som förstört och lämnas för kassering.

Hur slipar man glas?

Du använder inte alltid samma teknik under hela ditt jobb så ibland kan du behöva kombinera flera olika tekniker. Innan du påbörjar själva sliparbetet måste du rita det mönster du vill ha. Sedan börjar man använda den grövre slipskivan för att successivt byta till tunnare skivor. Du kyler ytan med vatten under hela tiden arbetet pågår. Detta görs för att materialet inte ska överhettas. Det tar också bort damm. Vill du ha en blank finish kan du göra det genom att polera glaset. För detta kan du använda en polerskiva som kork eller filt – eller så kan du använda en polermassa.

 glasslipning

Det professionella arbetet

Att slipa glas är verkligen ett jobb för proffs och inget du kanske bör göra själv. Om du vill få jobbet gjort kan du alltid söka på internet för att hitta rätt hjälp. Där hittar du ofta flera företag där du bara behöver be om en offert på jobbet du vill få gjort.

Företag kan ofta mer än att bara slipa glas. En tjänst kan vara att tillverka och installera nya balkongräcken i glas för att skapa en mer öppen känsla. En annan möjlighet är att sätta in nya fönster samt att rusta upp gamla fönster. Generellt finns det väldigt många områden där glas används där man förr inte ens funderade på att kunna använda glas.

Fler nyheter