Att spela instrument i skolan

26 augusti 2020
patrick pettersson

Kanske har dina barn fått pröva att spela olika instrument i skolan. Vet du att de också kan få spela instrument via musik och kulturskolan. Utbudet varierar förstås från kommun till kommun men många kommuner erbjuder just instrument. Kanske drömmer ditt barn om att spela trummor eller gitarr?

Dessutom finns mängder av olika blåsinstrument att välja mellan som saxofon, klarinett, trumpet eller varför inte blockflöjt. Har ni tur så får barnen även prova på instrument via skolorkester. Då kan det vara vissa instrument de får testa tillsammans i grupp såsom bleckblås, träblås eller kanske gitarr.

 

Om du väljer träblås

Vet du skillnaden på bleckblås och träblåsinstrument? Det är nämligen så att till exempel en saxofon räknas som träblås även om det är ett instrument av metall. Det handlar helt enkelt om att munstycket på en saxofon är av trä och har ett så kallat rör som är av trä. En trumpet däremot är bleckblås och har ett munstycke av metall. Förutom saxofon så ingår klarinett, oboe och fagott bland träblåsinstrumenten.

Förutom trumpet finner du bland annat trombon, tuba och valthorn bland instrumenten inom bleckblås. När du valt saxofon så kan du även välja om du vill spela en alt-, tenor- eller sopransaxofon.

 

Tillbehör till din saxofon

Förutom att välja vilken typ av saxofon du vill spela så behöver du ett helt gäng med tillbehör till ditt nya instrument. En saxofon är ju ganska tung och därför köper du till så kallade straps som du kan fästa den i och som placeras runt nacken för stöd.

Du vill troligen också köpa till ett stativ för saxofonen samt ett fodral att bära den i. Rörblad kan du gärna köpa ett gäng av för de slits ut då och då, samt att du också behöver ett rengöringsset med en munstycksborste, trasor och korkfett till fästet på munstycket.

Fler nyheter