Altandörr eller balkongdörr är frågan

04 oktober 2021
jonas olsson

Vad är det för skillnad på en altandörr och en balkongdörr? Tja, går du in på företag som säljer dessa dörrar, som exempelvis https://klarfonster.se/dorrar/altandorr, så kan du få svaret. Det vill säga att det egentligen inte behöver vara någon skillnad, eller så är det en skillnad. Blev det ett luddigt svar? Jo, balkongdörrar har exempelvis inget behov av att kunna låsas från utsidan. Snarare är det så att de inte ska låsas utifrån.

Tänker du däremot på altandörrar så kan det finnas ett behov av att kunna låsa dem utifrån, men det behöver inte vara så. Alltså är det egentligen mest låskistan som skiljer sig mellan en balkongdörr och en altandörr. I övrigt kan man välja precis vilken dörr man vill ha, även om man kanske oftare väljer en altandörr som har en kraftigare utforming för att kunna vara svårare att bryta sig in i. Objudna gäster är mer troligt att få i ett hus än genom en balkong.

 

 

Valet är fritt när det gäller din balkong

De flesta balkongdörrar är ganska liknande med ett glas som går ner lika långt som sidohängda fönster. Men det finns också balkongdörrar som är helt i glas och som till och med är dubbla. Tyvärr är det mer regel än undantag att du har samma typ av öppning till din balkong som dina grannar. Och du får inte ge dig på att förändra hål i fasaden utan ett medgivande från hyresvärden, ägaren eller bostadsrättsföreningen.

Det är ett medgivande som du har en mycket liten chans att få. Men det finns också de som valt att ha en större öppning för balkongdörrar när de byggde huset. Ofta finns det också en rejäl balkong på andra sidan, där du enkelt kan gå loss med växter och möbler för en härlig utemiljö. Lite som en trädgård, liggandes en bit upp. 

Fler nyheter