Räddningstjänsten i Växjö behövde nya pumpar

28 juni 2022
william eriksson

editorial

Om det börjar brinna så ringer man 112 och ber brandkåren att komma. Om branden än så länge är liten så klarar man kanske i och för sig själv av att släcka den med en handbrandsläckare. En sådan har väl alla till hands, eller hur?

Om branden har hunnit ta sig så är det dock bäst att ringa räddningstjänsten. De kommer att komma med blåljus och sirener för att göra det som de är bäst på, nämligen att släcka eld. Först kommer kanske räddningsledaren i en mindre bil och gör en snabb bedömning av den uppkomna situationen.

Alldeles strax därefter kommer den första släckbilen. Den har någon kubikmeter vatten med sig och även de pumpar som behövs för att få vattnet att flöda i tillräcklig mängd och hastighet. Om branden är svår att få under kontroll så kommer det också en extra tankbil, med ytterligare flera kubikmeter vatten.

 

pumpservice - pumpar Växjö

 

Det är viktigt att pumparna fungerar

Räddningstjänsten i Växjö hade en äldre släckbil. Den hade en pump med tvingande flöde. Det innebar att vatten hela tiden pumpades fram för varje pumpslag, oavsett hur högt trycket blev. Om man stängde av slangens munstycke så att det blev stopp för flödet så kunde därför slangen sprängas.

Normalt sett hindrades en sådan situation från att uppkomma eftersom det fanns en reglermekanism som kände av trycket. Om det blev för högt så stängdes pumpen av automatiskt. Det hade räddat brandmännen mer än en gång.

Idag hade de övning. När släckningen var klar var det som vanligt någon som stängde av flödet i slangen genom att strypa munstycket. Denna gång skulle det dock visa sig att reglermekanismen hade lagt av. Det blev en rejäl smäll när slangen sprack.

Det var ingen annan råd än att ringa räddningstjänstens leverantör av pumpar i Växjö. Firman hade flera gånger rekommenderat dem att byta till centrifugalpump istället. Med en sådan kunde nämligen en liknande situation aldrig uppkomma.

Fler nyheter